Koroner BT/Sanal Anjiyo Nedir?
Kalp tomografisi/Koroner BT/sanal anjiografi, kalbin beslenmesini sağlayan koroner arterler başta olmak üzere, kalbin anatomik bozukluklarının değerlendirilmesinde, diğer pek çok kalp hastalığının teşhisinde ve tedavisinin planlamasında yol gösterici olarak uygulanan, kontrast madde kullanılarak yüksek çözünürlükte tomografi ile yapılan bir görüntüleme yöntemidir.
Koroner BT/ Sanal Anjiografi nasıl yapılır?
Hastaya basit damar yolu açılır.Kalp hızı yüksek olan hastalara işlem öncesi gerekliliği durumunda damar yolundan kalp hızını düşürmek için ilaç verilir. Böylece ideal kalp hızı sağlanır. Sonrasında tomografi işlemi için hazırlanan hastaya açılmış olan damar yolundan kontrast madde verilir. Aynı zamanda tomografi çekimi yapılır.Görüntüleme işlemi yaklaşık 15-20 saniye sürer, ağrısızdır ve hastanede yatış gerektirmez.Sonrasında bu görüntüleme 3 boyutlu program aracılığı ile bilgisayar
ortamında değerlendirilir.
Koroner BT/Sanal Anjiografi neden önemlidir? Avantajları nelerdir?
Sanal Anjiografi, kalp krizinin erken tanısında ve önlenmesinde önemli bir paya sahiptir.Bu işlem ile klasik anjiografide görüntülenen damar darlıklarının yanı sıra damar duvarlarının anatomik yapısı, varsa darlık oluşturan plakların içeriği ve olası risk düzeyleri (plak içeriğindeki kalsifikasyon miktarı ve rüptür olma riski gibi) hakkında bilgiler verebilmektedir. Ayrıca klasik anjiografide görüntülenemeyen kalp boşluklarının anatomisi de ayrıntılı olarak incelenebilmektedir. Bunlara ek olarak daha önceden bilinen kalp hastalıklarının (koroner stent, koroner bypass gibi)değerlendirmesinde de kullanılabilmektedir.
Koroner BT/Sanal Anjiografi tarama testi kimlere önerilir?
Şeker hastaları
Tansiyon hastaları
Ailesinde kalp krizi öyküsü olanlar
45 yaş üstü kadınlar
35 yaş üstü erkekler
Uzun zamandır sigara kullanan kişiler
Yoğun alkol alımı olan kişiler
Obez olan kişiler
Sedanter(hareketsiz) hayat sürdürenler
Koroner stent takılmış olan hastalara kontrol amaçlı
Koroner Bypass olmuş hastalara kontrol amaçlı
Efor testinde belirsiz sonuç olan hastalar
Göğüs ağrısı olan hastalar
Koroner arterlerde anomali şüphesi olanlar
Koroner BT/Sanal Anjiografinin klasik Anjiografiye göre avantajları nelerdir?
*İşlem süresi çok kısadır.
*Ağrısızdır,sadece basit bir damar yolu açılır.
*Hastaneye yatış gerekmez.
*Hasta işlem sonrası hemen normal yaşamına dönebilir.
*Arter(Atardamar) yolu açılmadığı için ciddi kanama riski yoktur.
*Damar yırtılması(Arter Diseksiyonu) gibi şikayetler gelişmez.
*Klasik anjiyoda sadece damar çapı ölçülebilirken, Koroner BT/Sanal Anjiografide ek olarak damar duvarının ve plakların yapısı, kalbin kas ve kapak gibi diğer kısımları, kalp zarı, kalbe komşu organlar da görüntülenebilir. Kalbin çevre dokuları ve akciğerler hakkında ek bilgiler verir.
*Damar duvarındaki plakların kalsiyum yoğunluğu hesaplanarak ileride kalp krizi geçirme riski hakkında bir öngörüde bulunulabilir.