Ayrıntılı ultrason nedir?
Ayrıntılı ultrason muayenesi, gebeliğin takibi sırasında yapılan ultrason tetkiklerinden farklı olarak, olabildiğince ayrıntılı şekilde yapılan ve bebeğin tüm organlarının incelendiği bir tetkiktir.
Ayrıntılı ultrasonda nelere bakılır?
Ayrıntılı gebe ultrasonunda, anne vücudunda meydana gelmiş bütün değişiklikler , yani fetüs (bebek), plasenta (bebeğin eşi) umblikal kord (bebek kordonu) serviks (doğum kanalı ) açıklığı tamamıyla gözden geçirilir.
Ultrason ile izlenebilecek bütün organlar dikkatli bir biçimde incelenerek bebeğin ve gebeliğin sağlık durumu konusu için ayrıntılı bilgi sağlanır. Yani ayrıntılı gebelik ultrasonu ile sadece bebeğe ait olan yapılar değil, anneye ait yapılar da değerlendirilir.
Ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır?
Anne karnında büyüyen bebeğin gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı, amniyotik sıvı miktarının nispeten fazla olması nedeniyle görünürlüğün en iyi olduğu 18.- 22. Haftaları arasında yapılması önerilmektedir.
Bu tetkikte bebeğiniz hakkında aşağıdaki bilgilere ulaşılır;
*Fetüsün gelişim haftası
*Fetüsün eşinin yerleşim yeri
*Fetüsün suyunun miktarı
*Fetüsün ense saydamlığının ve kalınlığının ölçülmesi
*Fetüsün burun kemiğinin incelenmesi
*Fetüsün kalp yapısı ile ilgili asıl bulgular
*Fetüsün diğer gelişim bölgeleri olan beyin, böbrekler, mide, karın duvarı, omurga el ve ayaklar hakkında ilk önemli bilgiler
Ayrıntılı Ultrason sonrasında yukarıda sayılan konuları içeren bir rapor hazırlanır ve bebeğinizin 4D Ultrason görüntüsü size sunulur.